Seikkailumatkailun pimeä puoli

Seikkailumatkailu kiinnostaa monia matkailijoita ympäri maailmaa ja adrenaliiniaddiktille se on kokemus, jonne on päästävä vuodesta toiseen. Seikkailumatkailu on parhaimmillaan silmiä avartava kokemus, joka saa kokeilemaan omia rajojaan ja luomaan elämyksiä, joita ei normaalissa arkielämässä koskaan tulisi kohtaamaan. Seikkailumatkailun suosio onkin jatkanut tasaista kasvuaan, mutta viimeaikaiset ja suomalaisiakin koskettavat tapahtumat ovat muistuttaneet, että upeiden kokemusten taakse voi piiloutua hengenvaarallisia riskejä, jotka tulisi ottaa aina huomioon ennen matkalle lähtöä.

Norjan traaginen onnettomuus

Suomalaisessa mediassa uutisoitiin laajasti tapahtumaa, jossa kolme suomalaismiestä ja ruotsalaisnainen katosivat vuoden 2019 alussa hiihtoreissullaan Pohjois-Norjassa sijaitsevan Blåbærfjellet-vuoren alueella. Tapahtumien aikaan vuorella oli havaittu suuri lumivyöry. Kolme neljästä hiihtäjästä löydettiin muutamaa viikkoa myöhemmin, mutta neljäs suomalainen uhri vasta saman vuoden heinäkuussa. Kukaan neljästä hiihtäjästä ei selvinnyt hengissä tapaturmasta.

Etsintöjä suoritettiin useamman kymmenen henkilön ja jopa poliisikoirien toimesta, mutta lumivyöryn tuoman lumen määrän takia sen alle joutuneiden ihmisten löytäminen on haastavaa. Juuri tämän vuoksi viimeinen ja neljäs uhri löydettiin vasta puoli vuotta myöhemmin, kun osa vuorelle kertyneestä lumesta oli sulanut pois. Myös sijainti oli sinällään haastava, sillä Pohjois-Norjan vuorilta voi löytyä vielä kesäkuussakin useita metrejä lunta.

Retkiryhmän kohtalokas päätös

Norjan viranomaisten julkaisemasta raportista kävi myöhemmin ilmi, että lumivyöryn uhreiksi joutuneet retkeilijät laukaisivat itse vyöryn kulkiessaan normaalista poikkeavaa reittiä pitkin. Raportin mukaan hiihtäjät olivat suuren kalliojyrkänteen alla noin tuhannessa metrissä, kun lumivyöry yllätti heidät. Onnettomuuden tutkijat saivat selvitettyä matkailijoiden käyttämän reitin urheilukellon GPS-paikantimesta, joka löydettiin yhdeltä uhrilta. Paikantimen mukaan hiihtäjät olivat kulkeneet paikoittain jopa hyvin jyrkkää maastoa, siinä missä normaali, muiden hiihtäjien käyttämä nousureitti kulkee paljon loivempaa maastoa pitkin.

Seikkailunhalun pimeä puoli

Vapaalaskun suosio sekä paikallisten että matkalijoiden keskuudessa on kasvanut Pohjois-Norjassa hurjasti. Samalla myös onnettomuuksiin joutuneiden lukumäärä on kasvanut ja valitettavasti sitä myötä myös onnettomuuksissa menehtyneiden uhrien lukumäärä nousee.

Norjan tilastojen mukaan tällä vuosikymmenellä lumivyöryissä on kuollut kaikkiaan 64 ihmistä ja luku on kaksinkertaistunut edelliseen vuosikymmeneen verrattuna. Tämä johtunee osittain seikkailumatkojen suosion kasvusta, mutta samalla myös siitä, että jännittävien kokemusten ja riskialttiiden päätösten ottaminen on yhtä suositumpaa.