Seikkailumatkailun historiaa

Ihmiskunta on matkustanut aina muinaisista ajoista lähtien, vaikka tuolloin toki syynä on ollut ennen kaikkea oma selviytyminen. Pitkiäkin matkoja jouduttiin tekemään alueilta toiselle ruokaa, juomaa ja turvaa etsittäessä. Myös luonnonkatastrofit ovat pakottaneet ihmisiä liikkumaan paikasta toiseen niin entisaikoina kuin tänäkin päivänä. Vaikka tätä ”pakkomatkailua” ei voidakaan verrata turismiin, on se omalla tavallaan osoittanut, miten ihmiset ovat liikkuneet paikasta toiseen siitä lähtien, kun evoluutio on heille jalat antanut.

Todellinen seikkailu maailman ääriin alkaa

Hiljalleen vuosisatojen saatossa perustarpeet, kuten ruoka, juoma ja katto pään päällä alkoivat olla täytettyinä, jolloin esi-isiemme aivot alkoivat kiinnostua uusista asioista. Meille ihmisille ominaista on suuri uteliaisuus ja seikkailunhalu, jolloin myös esi-isämme kiinnostuivat siitä, mitä oman kotipaikan ulkopuolella voisi olla. Ihmiset ovatkin harjoittaneet matkailua satojen vuosien ajan uusien mantereiden ja kulttuurien etsinnän kautta. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Euroopan suurvaltojen tekemät tutkimusmatkat ympäri maailmaa. Viikkokaudet merisairaana laivalla, niin tyynessä kuin myrskyssä, sairauksien riepottelemana ja nälissään; tämä jos mikä on ollut muinaisina aikoina todellista ja vaarallista seikkailumatkailua!

Modernin seikkailumatkan alku

Se muoto, minkä tunnemme seikkailumatkailuna on ihmisen historiassa vielä suhteellisen uusi ilmiö. Modernin seikkailumatkan nähdään alkaneen vasta 1900-luvulla, jota ennen vain rikkaista perheistä tulevat seikkailunhaluiset miehet (naiset eivät tuolloin juurikaan matkustaneet) alkoivat värväämään kohdetta tuntevia paikallisia oppaita viihdyttämään heitä matkansa aikana erilaisissa aktiviteeteissa. Tuolloin matkaopas ei tosin ollut aivan sellainen, kuin minä me sen tänä päivänä tunnemme, sillä näille oppaille maksettiin työhönsä nähden hyvin vähän (jos ollenkaan) ja usein he joutuivat palvelemaan isäntiään orjan tavoin.

1800-luvun puolivälissä seikkailunhaluiset matkailijat alkoivat suuntaamaan yhä haasteellisimpiin olosuhteisiin, kuten vuorille ja kuohuville koskille. Vuonna 1865 valloitettiin ensimmäistä kertaa Etelä-Sveitsissä sijaitseva 4 478 metriä korkea Matterhornin vuori ja neljä vuotta myöhemmin tehtiin ensimmäinen koskenlasku hurjassa Colorado-joessa. Pian näiden tapahtumien jälkeen seikkailumatkailua vielä tänäkin päivänä tukevat National Geographic Society ja Explorers Club perustettiin.

1950-luvun puolivälissä tiedotusvälineet tekivät seikkailumatkailusta koko kansan viihdettä, jolloin muun muassa vuorikiipeilijät alkoivat saada maailmanlaajuista huomiota. Erityisesti Himalajan Annapurnan ja Mount Everestin valloitukset saivat aluilleen ilmiön, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä. Näiden tapahtumien katsotaankin olevan modernin seikkailumatkailun alkua.