Seikkailumatkailun eri tyypit

Seikkailumatkailun suosio on kasvanut hurjasti lähes kaikkialla maailmassa. Seikkailumatkailun tuoman jännityksen ja ainutlaatuisten kokemusten lisäksi suosiota ovat siivittäneet ihmisten uteliaisuus ja seikkailunhalu matkustaa paikkoihin, jotka eivät ole matkailijoiden keskuudessa erityisen tunnettuja kohteita. Viime aikoina perinteiset matkakohteet, kuten Kreikka, Espanja ja Thaimaa, ovatkin saaneet antaa tilaa uusille eksoottisille kohteille niin Euroopassa kuin muualla maailmassa, sillä matkailijat hakevat yhä enemmän ainutlaatuisia ”once in a lifetime” -kokemuksia, joita muut eivät ole kokeneet.

Seikkailumatkailun luokittelu

Seikkailumatkailu sisältää monipuolisesti erilaisia ​​aktiviteetteja aina vaelluksesta purjehdukseen, laskuvarjohyppyyn ja sukellukseen. Aktiviteettien moninaisuuden vuoksi seikkailumatkailu luokitellaankin yleensä kahteen eri tyyppiin, joita kutsutaan pehmeäksi tai kovaksi seikkailumatkailuksi. Nimitykset tulevat suoraan englanninkielen termeistä soft and hard adventure traveling.

Pehmeä seikkailumatkailu

Pehmeä seikkailumatkailu viittaa sellaiseen toimintaa, joka sisältää tietyn tason riskin, mutta kovaan seikkailumatkailuun verrattuna tämä riski on hyvin matala. Pehmeän seikkailumatkailun aktiviteetit eivät yleensä vaadi aikaisempaa kokemusta ja ne sopivat hyvin myös aloittelijoille. Pehmeään seikkailumatkailuun kuuluu yleensä myös alan kokenut opas, joka tulee auttamaan ja neuvomaan matkailijaa koko aktiviteetin ajan.

Pehmeän seikkailumatkailun suosiota on ollut vaikeaa määritellä, sillä monet näistä aktiviteeteista kiinnostuneet ihmiset harrastavat niitä normaalisti myös kotimaassaan. On kuitenkin sanomattakin selvää, että kyseessä on valtavan laajan suosion saanut matkailun haara ja joidenkin tilastojen mukaan jopa 25 % kaikesta Pohjois-Amerikan ja Euroopan matkailusta on nimenomaan pehmeää seikkailumatkailua.

Esimerkkejä pehmeästä seikkailumatkailusta:

 • Reppuretkeily
 • Telttailu
 • Kalastus ja melonta
 • Ratsastus
 • Snorklaus
 • Hiihto

Kova seikkailumatkailu

Kova seikkailumatkailu taas tarkoittaa nimensä mukaisesti sellaista toimintaa, jossa on korkean tason riski. Kova seikkailumatkailu vaatii myös matkailijalta hyviä pohjataitoja ja -tietoja, joita ilman aktiviteetin suorittaminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Kova seikkailumatkailu vaatii matkailijalta paljon. Pohjataitojen ja -tietojen lisäksi matkailijalla tulee olla rohkeutta, seikkailunhalua ja kenties sitä pientä pakkomiellettä adrenaliiniin, jotka yhdessä mahdollistavat osallistumisen kovan seikkailumatkailun aktiviteetteihin. Näitä toimintoja voi suorittaa yksin tai yhdessä ammattimaisen oppaan kanssa. Myös kovan seikkailumatkailun sisällä eri aktiviteettien riskialttius vaihtelee jonkin verran, sillä esimerkiksi maastopyöräilyn ja vuorikiipeilyn riskit ovat hyvin erilaiset, mutta ehdottomasti korkeammat kuin pehmeässä seikkailumatkailussa.

Esimerkkejä kovasta seikkailumatkailusta:

 • Vuori- ja seinäkiipeily
 • Laskuvarjohyppy
 • Varjoliito
 • Koskenlasku
 • Luolailu
 • Maastopyöräily