Mitä mukaan seikkailumatkalle?

Seikkailumatkailu poikkeaa perinteisestä matkailusta myös siinä, mitä matkatavaroiden seasta tulisi löytyä. Siinä missä perinteinen matkailu keskittyy enemmän rentoutumiseen ja kulttuurikohteissa vierailuun, seikkailumatkailu keskittyy nimensä mukaisesti seikkailuun, johon voi kuulua luonnosta nauttimisen lisäksi jännitystä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Jokaisella ensimmäiselle seikkailumatkalleen suuntaavalla kysymys kuuluukin: mitä ottaa mukaan? Kyseessä ei olekaan aivan normaali löhöloma auringon alla eli mukaan kannattaa rantasandaalien ja aurinkohatun sijasta pakata hieman muita asioita.

Muistilista ensimmäiselle seikkailumatkalle

1) Seuraa säätä ja pakkaa vaatteet sen mukaan

Sää näyttelee erittäin tärkeää osaa ulkona suoritettavissa aktiviteeteissa. Jos kyseessä on talvilaji, on sanomattakin selvää, että mukaan kannattaa pakata sekä lämpimiä alusvaatteita että päällysvaatteita mahdollisimman tehokkaaseen kerrospukeutumiseen. Panosta dri fit -tyylisiin urheiluvaatteisiin, jotka sitovat hikeä ja kosteutta tehokkaasti. Jos taas aktiviteetteja harrastetaan kuumassa ilmassa, on tärkeää, että vaatteet suojaavat pään, selkää ja olkapäitä, jotka palavat helposti auringossa. Kuumaan ja kosteaan ilmastoon sopivat vaaleat, löysät ja luonnonkuiduista valmistetut vaatteet.

2) Aurinkorasva ja aurinkolasit

Sen lisäksi, että aurinkorasva kuuluu rannalle, on se myös ehdoton lisä jokaiseen ulkoilma-aktiviteettiin. Kesällä jopa 80 % auringonsäteistä läpäisee myös pilvet, joten auringon voimaa ei kannata pilviselläkään säällä aliarvioida. Aurinkorasva on myös ehdoton lisä lumella suoritettaviin talviaktiviteetteihin, sillä lumen pinta heijastaa auringonvaloa hiekan tai veden tapaan. Pakkaa mukaan myös tukevat urheiluun suunnatut aurinkolasit.

3) Kengät

Panosta erityisesti kenkien mukavuuteen. Tavalliset urheilukengät sopivat pehmeään seikkailumatkailuun, kun taas hurjempiin aktiviteetteihin kannattaa varata oppaan suosittelemat kengät. Pyri välttämään uusien kenkien ottamista matkalle, sillä ne voivat aiheuttaa jalkaan rakkuloita ja hankaumia.

4) Seikkailijan apteekki

Vaikka oppaat ovat yleensä varautuneet sekä pieniin että suuriin onnettomuuksin, kannattaa reissuun aina varata mukaan pieni ja kevyt apteekki. Särkylääkkeet, laastarit, allergialääkkeet (esimerkiksi kyypakkaus) sekä energiajuomat auringonpistokseen ja hiilitabletit vatsavaivoihin voivat pelastaa matkailijan tilanteessa kuin tilanteessa.

5) Kamera

Kyllä nämä elämykset on ehdottomasti ikuistettava! Jos mahdollista, varaa mukaan menoa ja meininkiä kestävä kamera (esimerkiksi GoPro tai Forever), jotta sinun ei tarvitsisi huolehtia pienistä naarmuista ja kosteusvaurioista. Monilla kameroilla saa tänä päivänä napattua myös uskomattoman upeita kuvia veden alla ja huonoissakin sääolosuhteissa.